Церква св. Юрія

Церква св. Юрія

Фото 17 вересня 2012 р. з сайту

Перша церква Успения Пр. Богородиці в містечку збудована і наділена привілеєм дідичем Павлом Іваном Сапігою у 1575 р. 1 Наділи збільшені міщанами у 1588 р. 2 У 1591 р. церква отримала надання від Миколи Сапіги, берестейського воєводи. 3 В акті візитації 1726 р. описана дерев’яна напівстара будівля з великою банею над навою і новою меншою – над дзвіницею, яка здіймалася над бабинцем. 4 Ця церква згоріла 21 травня 1836 р. 5 У 1840 р. була збудована тимчасова дерев’яна каплиця. 6 У 1836 р. на місці згорілої коштом дідича Ігнатія Соснковського закладено нову муровану, 7 закінчену щойно у 1870-1872 рр. коштом уряду. 8 З 1875 р. – православна. У 1888 р. відремонтована і наново освячена як церква св. Юрія. 9 Чинна у міжвоєнний період. Після виселення українців у 1947 р. стоїть опущеною. 10

Розташована в центрі містечка. Мурована, в плані латинського хреста, неокласицистична. До квадратової в плані нави прилягають рівноширокі, дещо нижчі об’єми прямокутних коротких вівтаря та бічних рамен і витягненого прямокутного бабинця. Вищий об’єм нави накритий пірамідальним дахом, увінчаним чотирибічною вежечкою-сиґнатуркою, критою наметовим верхом. Бічні рамена вкриті двосхилими дахами, гребені яких сягають карнизу стін нави, і утворюють на причілках трикутні фронтони. Стіни церкви тиньковані, прикрашені лопатками і завершені профільованим карнизом. Великі прямокутні вікна мають півциркульне завершення.

1. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 335.

2. Там само

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 233a.

5. Историко-статистическое описание церкви и прихода в посаде Вишничи. // ХВЕВ, 1890. № 8. – С. 128- 129.

6. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

7. Историко-статистическое описание церкви и прихода в посаде Вишничи. // ХВЕВ, 1890. № 9. – С. 141- 142.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 341, аркуш 10.

9. ХВЕВ, 1888. № 24. – С. 400.

10. Gawarecki H., Marszalek J., Szczepanik Т., Wójcikowski W. Lubelszczyzna. – Warszawa, 1979. – S. 113.

Більше фотографій: