1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Вовче Долішнє (Середа)

Турківський.

Церква Введення Пр. Богородиці. 1680.

Найдавніші дані про церкву походять з 1507 р. В 1558 р. церква отримала привілей від польського короля Сіґізмунда Августа. У 1680 р. на лівому березі Дністра на горбку, званому Маудзин, майстер-тесля Григорій з Дрогобича громадським коштом виставив існуючу церкву. У 1911 р. під час ремонту до вівтаря з півночі добудували ризницю, а коло 1937 р. простір під піддашшям перед бабинцем зашили дошками.

Церква дерев’яна, тризрубна, триверха. Верхи нави і бабинця, у якому на другому ярусі влаштована каплиця, а на третьому – дзвіниця, чотирибічні, наметові з трьома заломами над навою і одним над бабинцем. Верх вівтаря – цибуляста барокова баня з ковніром, встановлена на восьмерику.

Різьблений і золочений іконостас походить з 1681 р. Ікони «Богоялення», «Стрітеня», «Вознесення» і «Св. Дмитра» у 1872 р. намалював С. Глинський. У 1957 – 1989 pp. в зачиненій церкві було влаштовано бібліотеку.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 33, 57, 93.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 227.

Село Волче турчанського повіту і церков Воведенія Пресвятої Богородиці. // Книжочка місійна, 1902. – Ч. 10, с. 13 – 22.

«Слово». – Львів, 1872, № 49.

Юсипович І. Турківщина: за завісою століть. – Львів, 1993, c. 72.