Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:524 піксел

Церква Різдва Богородиці 1771 р. Нині використовується як кінотеатр [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 523; Малаков Д.В. По Брацлавщине. – М.: Искусство, 1982 г., с. 80]. Церква була у 18 ст. (є презента Михала і Франциска Грохольських 25.04.1770 р.) – згоріла. Нова церква Різдва богородиці збудована в 1777 р. недалеко на південь від старої церкви – цегляна на кам’яному фундаменті, має форму костелу. Окрема дерев’яна дзвіниця збудована у 1780 р. В 1855 р. її змінила кам’яна дзвіниця. В 1870-х рр. у церкву двічі вдаряли блискавки, з’явились тріщини. В 1885 – 1889 рр. прибудовано північний і південний приділи. Іконостас різьблений 4-ярусний. Була кафедра проповідника – 20.08.1870 р. її знесли, замінили іконою св.Олександра Невського [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 184 – 185].

Вороновиця. Костел: орієнтація вівтаря 63°, до головної вулиці – А4, ситльно перебудований. Спостереження М.І.Жарких, 12 липня 1996 р.