Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Канора. Церква св. арх. Михайла, 1891 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 333.

Канора. Воловецький район

Церква св. арх. Михайла. 1891. (УПЦ)

Вперше церкву згадано в 1692 р. У 1733 р. в селі була дерев’яна церква св. Михайла з трьома дзвонами.

Остання дерев’яна церква згоріла перед 1888 p., бо влітку того року цісар Австро-Угорщини подарував на спорудження нової церкви 150 гульденів. Люди збудували тимчасову капличку і довкола неї почали мурувати з каменю церкву, яка почала діяти аж у 1912 р.

Село не мало свого священика, лише інколи тут переслуговував воловецький парох. Через це, як розказують, частина селян перейшла в православ’я. Церква була досить довго закрита. Греко-католики ходили до церкви в Воловець, а православні молилися на фарі, аж поки в 1926 р. православна громада не перевезла в Канору розкішну лемківську церкву з с. Плоского, яка стояла в селі до 1974р., коли її перевезено в Київ. Після 1945 р. кам’яна базилічна церква перейшла до православних. На вежі церкви були 4 дзвони, виготовлені 1903 р.

Три з них було реквізовано в Першу світову війну, а в 1923 р. канорці спромоглися ще на один дзвін.

Більше фотографій: