1966 р. Історія українського мистецтва

В деяких фігурках помітне прагнення первісних митців наблизитись до передачі індивідуальних рис зображуваної людини. Так, наприклад, на відомій статуетці з Володимирівки на Кіровоградщині не тільки рельєфно показано всі деталі обличчя, а й позначено чорною фарбою лінії татуїровки або ж розпису на ньому. На дещо видовженому обличчі добре модельоване округле підборіддя, рот прокреслено горизонтально видовженим заглибленням; горбкуватий ніс безпосередньо переходить у низький лоб, очі позначено двома заглибниками округлої форми; рельєфно виліплено вуха, коротка шия переходить у похилі плечі. Заглибленими смужками позначено відкинуте назад розпущене волосся, спереду розділене проділом, а ззаду, на кінцях, немовби зв’язане вузлом. На правій щоці видно дві лінії, що йдуть навскоси; праве око, на відміну від лівого, обведено чорною дугою, подвійними смужками на шиї показано намисто[Т.С.Пассек. Периодизация трипольских поселений (III-II тысячелетия до н. э.). М.-Л., 1949, стор. 92-93].

За своїми художніми якостями статуетка з Володимирівки є одним з кращих зразків образотворчого мистецтва Європи IV – III тисячоліть до н. е.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 34 – 35.