2008 р. Володимир-Волинський відзначає 110-річчя Олександра Цинкаловського

Дата: 08.02.2008

У Володимирі-Волинському відбуваються заходи, приурочені 110-й річниці з дня народження уродженця міста, професора, історика, археолога Олександра Цинкаловського.

З нагоди цієї дати у районній бібліотеці для дорослих відбулася читацька конференція, присвячена пам’яті відомого волинянина. На ній були присутні племінниця Олександра Цинкаловського Наталія Назарівна Грабарчук-Цинкаловська, яка розповіла про життєвий шлях вченого, а також колишня вчителька Ніна Мельничук, котра була знайома з цією непересічною людиною.

Володимир-Волинський педагогічний коледж імені Агатангела Кримського проводить серед учнів-старшокласників, студентів навчальних закладів вікторину «Що ми знаємо про Олександра Цинкаловського». Її мета – вивчення наукового доробку Олександра Цинкаловського.

Окрім того, 22 лютого в місті планується проведення міжнародної конференції «Минуле і сучасне Волині. О.Цинкаловський і Волинь».

Довідка ЗІКу. Історик, автор понад 300 наукових праць та публікацій у наукових збірниках та історико-краєзнавчих виданнях Олександр Цинкаловський народився у січні 1898 року у древньому Володимирі-Волинському. Любов до історії рідного краю прищепив тоді ще малому Олександрові його дід, учасник польського повстання, дворянин Павло Нітецький.

Після Казанської гімназії, яку він закінчив уже практично під час Першої світової війни, перебуваючи разом із родиною в Росії як евакуйовані тодішньою владою, Олександр Цинкаловський проходить службу молодшим офіцером у культурному відділі армії УНР. По закінченню війни вчителює у селах Прибужжя.

З 1925 року – студент Варшавського університету, співробітник Варшавського археологічного музею. Згодом – львівського архіву Унії митрополита Андрея Шептицького, директор Кременецького музею. Займається дослідницькою роботою, здійснює археологічні та етнографічно-краєзнавчі дослідження на території Волині.

Один із перших, хто розпочав у 3-х роках минулого століття систематичні археологічні обстеження Зимнівського городища-поселення ранніх словян. Під час Другої світової війни емігрує до Польщі. З 1944 року живе у Кракові, є співробітником одного із наукових відділень Польської Академії Наук.

Помер Олександр Миколайович у квітні 1983 року.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»