Каплиця

Каплиця

Розмір зображення: 717:800 піксел

с. Воля Гамулецька. Церква Трьох Святителів, 1925 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 29.

с. Воля Гамулецька (УГКЦ)

Церква Трьох Святителів.

У 1924 р. на хуторі Гамулець для римо-католицької громади за проектом архітекта Євгена Оборського збудовано муровану богослужебну каплицю, що була філією костелу в Брюховичах. Поблагословлена каплиця в 1925 р. Після другої світової війни зачинена. На початку 1990-х pp. відновлена і перебудована на церкву для греко-католицької громади.

Первісно це був невеликий однонавовий храм з гранчастою вівтарною частиною та вужчим трансептом. У місці перетину гребенів двосхилих дахів основного об’єму і трансепту здіймалась сигнатурка, завершена шпилем. Тиньковані стіни, прикрашені на наріжниках пілястрами з контрфорсами, вінчав профільований карниз. Вхід в західній стіні присінку підкреслювали дві прпівколони з романськими капітелями, що тримали півциркульний фронтон.

При адаптації каплиці на церкву на середхресті вставлений великий світловий сплюснений по повздовжній осі восьмигранний підбанник, завершений банею зі сліпим ліхтарем і маківкою. Поряд зведено муровану стінну дзвіницю на три дзвони, яку увінчано трьома цибулястими маківками.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 29.