Церква св. Іллі

Церква св. Іллі

Розмір зображення: 800:583 піксел

Православна церква діяла в 1995 р. [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Вперше існування церкви в містечку засвідчено у документах 1446 р. 1 У 1508 р. фундушовий запис на користь міських церков св. пр. Іллі, св. Онуфрія і св. Параскеви зробив Ієронім Заклика-Чижевський, хорунжий холмський. Підтвердив фундушові надання 1598 р. Микола Заклика. 2 У 1633 р. парохом церкви св. пр. Іллі був о. Роман. 3 23 грудня 1670 р. синові місцевого паро-ха Стефанові повернули книгу “Збірник” (1564 р. ), пожичену чотири роки тому, про що свідчить покрайний запис на її сторінках: “Славєтнє урожоного пана Стєфана поповича Войславского”. 4 Як свідчить акт візитації 1721 р., міська церква св. пр. Іллі була щойно вибудувана і ще не докінчена. 5

У 1771 р. 6 (за іншими даними – 1784 р. 7) збудовано нову муровану барокову церкву коштом Маріани з Даниловичів Потоцької, кастелянші слонської. 8 Ремонтована в кінці 1860-х рр. 9 У 1870 р. при ній збудовано нову муровану дзвіницю. 10 З 1875 р. церква православна. У 1888 р. освячена після ґрунтовного ремонту. 11 Зачинена після першої світової війни. Знову відкрита для богослужень у 1939 р. 12 Після виселення українців у 1947 р. під час акції “Вісла” перетворена на склад. У 1976-1977 рр. проведено ремонт даху. 13

Розташована церква св. пр. Іллі недалеко від центру містечка, на рівній ділянці. Орієнтована, мурована з цегли, тинькована споруда зального типу. В плані прямокутника, закритого п’ятибічно, з квадратовою захристією з південного сходу і квадратовим присінком з заходу нави. Вкрита двосхилим бляшаним дахом, над апсидою п’ятисхилим, з шестибічною вежечкою для сиґнатурки, завершеною цибулястою банькою. Ззовні стіни нави, захристія і присінок розчленовані тосканськими пілястрами, завершені вінцевими профільованими ґзимсами. Чільний фасад обрамований скісними пізнішими скарпами, завершений трикутним щипцем, обрамованим ґзимсами, з тлом аркадова-ним в архітектонічному обрамуванню з трикутним причілком. В присінку – вхід з півциркульним завершенням. Присінок вінчає щипець з подібним оздобленням. Обидва щипці зі слідами поліхромії та староцерковних написів з II пол. XIX ст. Над захристією невеликий трикутний щипець. Вікна – в прямокутних обрамуваннях з профільованими ґзимсами, завершені півциркульно. Всередині перекрита стелею. Апсида вівтаря виділена двома пілястрами і вінцевим ґзимсом. Хори з дерев’яним парапетом при західній стіні опираються на два пілони.

Навпроти головного входу до церкви стоїть мурована дзвіниця, збудована з червоної цегли, нетинькована. Прямокутна в плані споруда, в нижній двоповерховій частині якої розташовувались каплиця і допоміжні приміщення. Третій вужчий прямокутний ярус вінчає восьмибічний ярус власне дзвіниці, вкритий великою цибулястою банею.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Вильна, 1900. – С. 365.

3. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 153.

4. Рукописи Львівських збірок. Випуск 2. // Українсько-руський архив видає історико-фільософічна секція Наукового Товариства імени Шевченка. T. VI. – Львів, 1911. – С. 120.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.

6. Ochrona zabytków. 1993. N2. – S. 180-185.