Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:715 піксел

Дерев’яна церква св.Михаїла 1739 (1605) р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Парафія ериґована 1605 р. Львом Са-пігою, литовським канцлером. 1 Тоді ж ним збудована перша церква в селі. Вона описана у акті візитації 1726 р.:

“церква дерев’яна, напівстара. Мала колись опасання, але згнило дощенту. Дах на церкві (наві) з тертиць, ще добрий і хрест залізний без бані. На вівтарі дах перестарілий з драниць і залізний хрест в підхрестовому яблуку. Дзвіниця на зрубі бабинця з опавшим дахом, має зверху залізний хрест без бані”. 2

У 1739 р. збудовано нову дерев’яну церкву радинського типу. 3 З 1875 р. – православна. Посвячена після ремонту і відновлення 2 липня 1878 р. 4 Наступний ремонт здійснено у 1903 р. 5 Після першої світової війни у 1919 р. перетворена на костел. 6 Під час другої світової війни в селі діяла відновлена православна парафія, ліквідована після її закінчення. 7

Розташована скраю села при дорозі на рівній ділянці. На відміну від інших церков цього типу, складається лише з двох рів-новисоких об’ємів – ширшої прямокутної нави та вужчого, теж прямокутного вівтаря з двома нижчими захристіями по боках. До нави з протилежної вівтарю сторони доставлений низький прямокутний присінок. Нава і вівтар вкриті спільним двосхилим причілковим дахом. Гребінь його над навою вінчає вежечка ґотизуючої форми, встановлена при одному з повоєнних ремонтів. Присінок вкритий двосхилим дахом, а захристії – односхилими. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиштвами. В інтер’єрі приміщення перекриті пласкою стелею, над входом в наві влаштовані вузькі хори. Збереглися фрагменти церковного вистрою. 8

Напроти входу в церкву при дорозі розташована двоярусна дзвіниця типу четверик на четверику, сучасна церкві. Вкрита дзвіниця пірамідальним наметовим дахом.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, а. ЗЮа.

3. Górak J. Typy i formy drewnianej architektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. Т. ХХХІІ. Z. 3-4. – S. 239-250; Pokropek M. Atlas sztuki ludowej i folkloru w Polsce. – Warszawa, 1978. – S. 334.

4. ХВЕВ, 1878. № 18. – C. 2.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 587, аркуш 25.

6. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. l. – Siedlce, 1996. – S. 331.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

8. Pokropek M. i W. Tradycyjne budownictwo drewniane w Polsce. Budownictwo sakralne. Cerkwie, moleny staroobrzędowców, bóżnice, meczety. – Warszawa, 1996. – S. 88.