Хмільник м

Історичні адміністративні поділи

Верховна Рада України постановляє (17.06.1997, № 351/97-ВР): Включити в межі міста Хмільника Вінницької області землі Хмільницького району загальною площею 547,1 гектара.

Верховна Рада України постановляє (12.05.2011, № 3318-VI): 1. Оголосити природні території міста Хмільника Вінницької області курортом державного значення – курортом Хмільник. 2. Затвердити межі округу і зон санітарної охорони курорту Хмільник (додаються). 3. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. 4. Кабінету Міністрів України протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом затвердити режим округу і зон санітарної охорони курорту Хмільник.

Кілька записок королівської канцелярії про видані грамоти щодо різних подільських осад, 1473 – 1484 [pp.]. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

Місто стоїть на р.Бог при впадінні до неї р.Пастуша. Штучний канал відрізає північно-західний кут при злитті цих рік – центр міста, який звався Старий ринок чи Старе місто. Передмістя Новий ринок (Нове місто) лежить на схід, на лівому березі рр.Бог і Пастуша.

Замок знаходиться на західному боці, складається з житлових будинків і бащт (в одній влаштована парафіяльна церква с.Мазурівка). Колись був укріплений земляними валами і штучним рукавом р.Бог. Відомий з 14 ст. У 1434 р. король Ягайло надав Хмільник кн.Федору Несвицькому. У 1447 р. місто вже належало Литві. У 1448 р. отримало магдебурзьке право. У 1534 р. за наказом короля Сигізмунда 1 великий гетьман Ян Тарновський обвів місто кам’яним муром і укріпив замок.

Хмільник стояв на Чорному шляху, тому татари нападали на нього у 1500, 1524, 1534, 1584, 1613 рр. (не рахуючи дрібних набігів).

У 1585 р. в місті відбувся соцініанський собор; була соцініанська школа.

У 1659 р. при Хмільнику російський воєвода В.Б.Шереметєв розбив військо І.Виговського. У 1672 р. турки зайняли Хмільник і відновили стару фортецю; в замку влаштували мечеть (нині церква). У 1768 р. біля Хмільника російські війська розбили польських конфедератів. Були дві визначні могили – одна за 0.25 версти від міста, друга за 7 верст [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Церква була в 1773 р. [Сулковский И.Я. Судьбы православия в Подолии в период унии. – ТПЦИАО, 1916 г., т. 12, с. 103]

Довідка у Вікіпедії:

В 1905 р. поруч існувало окреме село Хмельникская Юридика (2 версти від Хмільника) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 177].

Список літератури – на сайті «».