^Вінницька область

Ладижин м

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Гайсинський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Тростянецький район

Коментар: старовинне м-ко знаходилось на мису між рр.Бог і Сильниця. Мис відрізано валом і глибоким ровом, залишки їх у 1901 р. зберігались на протязі 1 версти. сліди давніх батарей були на садибі священика – вони звались Замчище. В 1870-х рр. жителі пам’ятали місця двох брам – Брацлавської у земляному валу і Бершадської – на мосту через Сильницю.

На лівому березі р.Бог, за 0.5 версти на північ від Ладижина було ур.Монастир. Там, за переказом, був чоловічий монастир [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1649 р. – сотенне м-ко Уманського полку. В 1674 р. нібито мало 17 церков [Мицик Ю.А. Умань козацька і гайдмацька. – К.: КМ Академія, 2002 р., с. 96] – схоже на Евлію Челебі.

Замок згадано в 1671 р. [Літопис Самовидця. – К.: 1971 р., с. 112].

Верховна Рада України постановляє (19.10.2000, № 2059-III): Віднести місто Ладижин Тростянецького району Вінницької області до категорії міст обласного значення

Верховна Рада України постановляє (24.05.2007, № 1081-V): 1. Включити в межі міста Ладижин Вінницької області 601,7 гектара земель, які знаходяться у віданні Ладижинськоїміської ради, 79,85 гектара земель, які знаходяться у віданні Заозерненської сільської ради Тульчинського району, та затвердититериторію міста Ладижин загальною площею 1703,71 гектара ітериторію Тульчинського району загальною площею 112301,15 гектара. 2. Встановити межі міста Ладижин та Тульчинського району Вінницької області згідно з додатком ( 1081а-16 ).

Слобода Ладижинська с
Слобода Ладижинська с (+)