Паспортна інформація

Склеп – могила М. І. Пирогова

Пам’ятка історії

Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Пирогова, 155-а.

Загальний опис:

Склеп, де зберігається тіло М.І. Пирогова, знаходиться під цегляною церквою. При вході в склеп в 1950 р. встановлено меморіальну дошку з написом: “Здесь покоится тело Николая Ивановича Пирогова. Склеп построен в 1882 г. Реконструирован в 1950 г.”. Меморіальна дошка виготовлена з мармуру. Її розміри – 0,6×0,4 м.

Церква збудована за проектом архітектора Д.С.Сичугова.

Після смерті М.І. Пирогова (23 листопада 1881 р.), 26 листопада в Вишню з Петербургу приїхав лікар Д.І. Виводцев і забальзамував тіло покійного. Деякий час труна з тілом знаходилась у садибі, а 22 січня 1882 р. установлена в дерев’яній церкві. В цьому ж році на спеціально придбаній ділянці сільського кладовища було збудовано склеп. Туди перенесено тіло М.І. Пирогова, де воно знаходиться і в даний час (1974 р.). В 1885 році над склепом була збудована цегляна церква по плану академіка, архітектора В.І. Сичугова.

Тіло М.І. Пирогова було забальзамоване двічі: в 1945 та 1956 р. Ребальзамації тіла здійснює Пироговська комісія Міністерства охорони здоров’я України.

Реставраційні роботи:

Склеп було реконструйовано в 1950 р. реставраційними майстернями м. Вінниці. Матеріали в міськкомунгоспі.

Взято під охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 12.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: охоронна зона обмежена цегляною огорожею розміром 56×50 м.

Історія міст і сіл УРСР. (Вінницька область) .- К., 1971.

Радянська енциклопедія історії України.- К., 1970.- Т. 3.