Розмір зображення: 517:800 піксел

Церква розташована у Старій Вінниці; двір попа Миколинського відомий з опису замку 1552 р. [АрхЮЗР, ч. 7, т. 1, с. 599, 608].

Церква св.Миколи збудована у 1746 р. – дерев’яна на кам’яному фундаменті, дах залізний. В 1861 р. удар блискавки пошкодив шалівку. Шанована ікона св.Миколи [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, c. 213 – 214].

Церква св.Миколи 1746 р. (дерев.) і дзвіниця 1746 р. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 11].

Церква св.Миколи 1746 р. (дерев.), кам’яний фундамент 19 ст. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Миколаївська церква та дзвіниця (дерев.) у Старому місті 1746 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дерев’яна церква св.Миколи 1745 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 74].

Миколаївська церква 1746 р. (вул.Маяковського, 6); дзвіниця 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

28. м.Винниця Винницька обл. Церква св.Миколи, 1746 р. Розташована в Старому Місті. Подільського типу.

Тризрубна триверха. Майже різновисокі восьмерикові зруби її вкриті бароковими банями. Будівлю оточує опасання у вигляді аркади-галереї.

Джерело: Слободян В. Шедеври української сакральної дерев’яної архітектури. – Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 55.

1905 г. Деревянные церкви в г. Виннице
1905 г. Деревянные церкви в г. Виннице (+)
Двері церкви в Вінниці. Обмір П. Юрченка. 	Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 115.
Двері
План Миколаївської церкви у Вінниці з восьмикутними зрубами і опасанням, 1746 р. Обмір П. Г. Юрченка. 	Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура…
1982 г. Украина и Молдавия (+)
Николаевская церковь, 1746 г., и колокольня, XIX в. (Старый город, ул. Маяковского, 6). О сооружении церкви свидетельствует надпись на резном…
Дзвіниця