Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 686:800 піксел

Вільхівці. Церква Успіння пр. богородиці, 1889 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 544.

Вільхівці Тячівський район

Церква Успіння пр. богородиці. 1889. (УПЦ)

У 1751 р. згадують дерев’яну церкву з вежею, двома дзвонами, оздоблену новими образами.

У 1801 р. знову йдеться про дерев’яну церкву, збудовану спільно багатими і бідними, що стояла на схилі гори Кичери. З 1850 – 1860 років запам’ятався дяк і вчитель Михайло Русняк, за якого в 1857 р. біля дерев’яної церкви поставили першу церковну школу. Зараз у селі стоїть велична мурована церква добрих пропорцій. Про муровану церкву згадувалося вже 1871 p., коли біля неї споруджували нову школу.

У селі розповідають поширений у околиці сюжет про те, що церкву вимурували до вікон, а потім на 40 років будівництво припинилося. Завершення церкви датують також 1886 р., а 1889 р., згідно з шематизмом, є роком посвячення. У 1938 р. проведено конкурс на ремонт церкви, в якому взяли участь будівельники В. Турек, В. Шобані, Орос, мукачівська фірма “Кізман, Петер і Ґрол”. Тепер існуючий іконостас зробив І. Павлишинець, а малювання всередині храму виконав В. Якубець у 1978 р. У високій вежі є два дзвони – один виготовив Фрідєш Шелтенгофер у Шопроні (Угорщина) в 1890 p., а інший – виріб ужгородської фірми “Акорд”.

Вільхівський монастир заснували близько 1708 p., коли ієрей Йоан Зубрицький звернувся до селян, щоб збудували церкву.

У селі народився подвижник греко-католицької церкви Олександр Хіра (1897 – 1983), який в умовах підпілля став єпископом.