Церква Різдва богородиці

1998 р. Жовківщина

с. Віднів (Однів). (УПЦ МП)

Церква Різдва пр. богородиці.

Існуюча збудована коштом власника села королевича Якова Людвіґа Собєського у 1738 р. на місці, де здавна стояла церква. У 1930-х pp. ґонтове покриття дахів замінили цинкованою бляхою. Після другої світової війни добудовано до бабинця з заходу присінок та ошальовано стіни підопасання вертикально дошками. Зачинена у 1959-1989 pp.

Розташована на невеликому пагорбі, що здіймається над потоком Ременівка в центрі села. Дерев’яна тризрубна будівля, зведена з соснового дерева на цегляному фундаменті. Складається з трьох прямокутних зрубів (нава – ширша), розташованих по осі схід-захід. До вівтаря з півночі і півдня прилягають пізніші ризниці, а до бабинця – присінок. Нава вкрита наметовим пірамідальним верхом з одним заломом, завершеним сліпим ліхтарем з маківкою. Бабинець і вівтар вкриті двосхилими причілковими дахами з острішками. При відновленні церкви на початку 1990-х pp. присінок розбудовано і встановлено на його гребені чотирибічний сліпий ліхтар, завершений маківкою. Оточує церкву піддашшя, оперте на великі випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання зах-ристій і пригінку.

На північний захід від церкви розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця, сучасна церкві. Її нижній ярус зрубний, а верхній – стовповий, вкритий пірамідальним наметовим дахом.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 23.

Вкладені елементи

с. Віднів. Церква Різдва пр. богородиці, 1738 р. (фото В.Ольхом’яка, 1976) 	Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. –…
1976 р. Загальний вигляд з позиції А2
с. Віднів. Дзвіниця церкви Різдва пр. богородиці, 1738 р. (фото В.Ольхом’яка, 1976) 	Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси…
1976 р. Загальний вигляд дзвіниці