1987 р. Народна архітектора українських Карпат

Розмір зображення: 1699:2229 піксел

Яскравим прикладом ланцюгового поселення є села Верхній і Нижній Студений Міжгірського р-ну, Зубриця, Майдан, Рибник Дрогобицького р-ну. Тут поселення тягнуться довгим ланцюгом вздовж звивистих річки і дороги, що прилягає до річки, забудова йде почергово то з одного, то з другого боку річки. Частково забудова тягнеться і вздовж потічків, які впадають у ріку. Ці поселення залишились майже незмінними, хіба що трохи густішою стала забудова вздовж ріки. Подібна форма поселень характерна і для інших сіл, розташованих у вузьких міжгірських долинах. Ланцюгова форма поселень, яка на Бойківщині, Лемківщині та їх пограниччях була переважаючою, у чистому вигляді у другій половині XIX ст. зустрічалася нечасто, іноді поєднувалася з розкиданою формою, а зрідка в цей час уже утворювались вулиці.

Кадастральна карта. С. Верхній Студений Міжгірського р-ну Закарпатської обл. 1864 р.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 22.