Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Фото Юхима Сіцинського. Поч. 20 ст. (?). Опубліковано 1.02.2020 р.

Церква св.Дмитра Солунського заснована десь 1718 р. – дерев’яна на кшталт хліву, крита соломою. Нова дерев’яна п’ятиверха церква збудована в 1744 – 1748 рр., в кінці 18 ст. мала три верхи. Кам’яний підмурок зроблено в 1802..1816 рр. Під час ремонту 1844 р. залишено один середній верх, зроблено гонтовий дах. Дзвіниця збудована 1868 р. На ній є дзвони з датами 1763, 1773, 1777, 1791, 1808 рр. Була чудотворна ікона св.Онуфрія [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 415; Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7 с. 148 – 152].

Дерев’яна церква св.Михаїла 1761 р. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток] – гадаю, що це помилка.