Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:613 піксел

Дерев’яна церква св.Михаїла 1902 р., архітектор Николай Козлов [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Перша парафіяльна церква в селі збудована селянином Трохимом Загорою з села Рокитна у 1678 р., про що свідчить напис на збереженій іконі іконостасу1:

“В літо АХОИ сосдан быст сей дом Божи заложєниє Блговещениє Прстыя Бцы Собор Стого Архангггла Хва Михаила і Стого Доминіка при блговірим короли Іоані Г і за єго млсти прєосщєного кназа велебнага Бенедикта на Глинику Глиского еппа Володымерского і Бєрєстєйкого а прилєзави вєлможных панов его м пана Яна Кароля Копца воеводы полоцкого Старосты Берестіє і вєлможной Єє млсти панєи Люкрецыи Марии грабянки сіроіть Копцєвой каштєляновой тоцкои. А за пильным старанием и коштом его Трохима Загоровых мєлніка вускриского и жоны его Мариі… ”.

Правда, в документі 1899 р. з просьбою про будову нової церкви, будівничим старої названо селянина Івана Бичкова. 2 У 1697 р. церква отримала привілей від дідича Карла Станіслава Радивила. 3 Акт візитації 1726 р. описував її як дерев’яну невелику напівстару будівлю з ґонтовим дахом, увінчаним маківкою і трьома хрестами. При церкві була окрема дзвіниця. 4

Після звернення громади у 1899 р. з просьбою про будову нової православної церкви стару оглянув єпархіальний архітектор Володимир Покровський. 5 За описом це була дерев’яна будівля, повернена вівтарем на південь, на підмурівку з цегли і ріняку. Двосхилий дах головного об’єму вінчали маківки. Чільний фасад по обидва боки фланкували дві вежі, що були дуже нахилені в різні сторони (ймовірно, добудовані пізніше, у 1758 р. 6). У 1902 р. проект нової дерев’яної церкви виконав архітектор-художник при Святішому Синоді Николай Козлов. 7 Закладення нової будівлі відбулося 28 квітня 1902 р., а стару розібрали 5 вересня того ж року. 8

15 вересня 1902 р. відбулося посвячення нової церкви св.Михаїла. 9 її збудовано з дерева на гранітному фундаменті. Дахи вкрито дахівкою заводу “Пустельник”. Будівля складалася з прямокутних нави, розміром 6, 6x4, 67 м, майже квадратового вівтаря зі сходу (2, 67x2, 6 м) та майже квадратового меншого бабинця з заходу (2, 01x1, 86 м). Нехарактерним для російського церковного будівництва було розташування вежі-дзвіниці при північній стіні вівтаря, над ризницею. У 1912 р. громада звернулася з просьбою про перенесення дзвіниці до бабинця, але кошторис не затвердили і до перебудови не дійшло. 10 Після першої світової війни у 1920 р. перетворена на костел. 11 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена православна парафія, 12 зачинена після виселення українців у акції “Вісла”.

Розташована на рівній ділянці посеред села. Тепер це витягнена дерев’яна зрубна будівля, яка складається з прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає гранчастий вівтар з невеликою прямокутною ризничкою з півночі, а з заходу – невеликий квадратовий в плані присінок. Нава вкрита вищим двосхилим бляшаним дахом, увінчаним посередині на гребені новішою сигнатуркою. Над бабинцем – двосхилий дах, а над вівтарем – п’ятисхилий. Ризниця накрита схилим дахом. Стіни церкви вертикально шальовані дошками і лиштвами.

1. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 332.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1952, a. 9a.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 308a.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1952.

6. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1952.

8. Там само.

9. Там само.

10. ХЦЖ, 1906. 4. 21. – С. 752.

11. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. Xl. – Siedlce, 1996. – S. 333.

12. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.