2009 р. Ющенко домовився про реставрацію храму з “солідними людьми” з СБУ

Дата: 19.08.2009

Президент України Віктор Ющенко відвідав Спасо-Преображенський храм у Великих Сорочинцях Миргородського району Полтавської області. Про це УНІАН повідомили в Головній службі інформаційної політики Секретаріату Президента. Як передає кореспондент УНІАН, парафіяни попросили Президента відреставрувати іконостас храму. У відповідь В.Ющенко сказав, що допомогу в цьому питанні нададуть «начальники обласної міліції і обласного управління СБУ».

«Це солідні люди, ми з ними домовилися, вони допоможуть», – сказав Президент. Він також вручив настоятелеві храму отцю ІОАННУ ікону Преображення Господнього. У свою чергу настоятель подарував В. Ющенку ікону Божої Матері з частинками ладану з гори Афон.

Спасо-Преображенський храм у Великих Сорочинцях побудовано в 1732 році за дорученням гетьмана Лівобережної України Данила Апостола. Його площа – 278 кв.м.

У 1954 році від грозового розряду храм згорів, ремонт його не проводився і в 1959 році храм було закрито як аварійний, а в 1962 році знято з реєстрації. У храмі зберігся великий дерев‘яний іконостас, в якому близько 100 ікон.

У Преображенській церкві хрестили Миколу Гоголя, про що встановлено меморіальну дошку біля центрального входу до храму.

З 1968 року в Спасо-Преображенському храмі почалися ремонтно-відновлювальні роботи, а в 1988 році в ньому було відкрито музей прикладного і образотворчого мистецтва – філіал місцевого музею Миколи Гоголя. Як культова споруда храм відновив свою діяльність в 1989 році.

Джерело: УНІАН