2007 р. На реставрацію іконостасу виділили 3 мільйони

Максим Солодовник

Дата: 10.04.2007

Іконостасу Спасо-Преображенської церкви у селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині 270 років. Він різьблений з липи та позолочений. На його відновлення нещодавно виділили 3 млн грн. Роботи буде проводити київське науково-дослідне підприємство з реставрації пам’яток історії та архітектури ”Оберіг”.

– Кияни хотіли забрати все до столиці, – каже голова Миргородської райдержадміністрації Леонід Яринич, 56 років.

Однак настоятель церкви протоієрей Іоанн виступив проти. Він каже, що можуть повернути не оригінали, а копії ікон. Тому 70% робіт проводитимуть на місці.

Контролюватиме реставраторів та якість робіт спеціальна експертна комісія з Полтавської облдержадміністрації.

Спасо-Преображенський храм був збудований на початку XVIII століття гетьманом Лівобережної України Данилом Апостолом. Там він і похований.

1809 року в церкві хрестили письменника Миколу Гоголя.

Джерело: “Газета по-українськи”