1998 р. Жовківщина

с. Великі Передримихи (Передримихи Великі). (УАПЦ)

Церква св. арх. Михайла.

Вперше церква згадується вже у 1442 р. Попередня була збудована у 1690 р. із соснового гибльованого дерева на дубових півдвалинах. Це була тридільна будівля, завершена над навою восьмибічною банею з кованим хрестом. Ще два ковані хрести вінчали гребені дахів бабинця і вівтаря. У 1859-1860 pp. її відремонтували, виконали нове ґонтове покриття дахів та замінили спорохнявілі бруси. У 1891 р. за пароха Нагірців о. Володимира Левицького на її місці збудували нову дерев’яну церкву. Зведена вона, ймовірно, за проектом архітекта Василя Нагірного, таким же ж, як і в с. Новосілки Ліські Буського району. В 1961 – 1989 pp. стояла зачиненою.

Розташована на вершині гряди посеред сільської забудови. Тризрубна триверха будівля. До ширшої прямокутної нави зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома невеликими прямокутними захристіями по боках, а з заходу – прямокутний бабинець з невеликим присінком. Рівновисокі зруби надопасання трьох основних об’ємів вінчають три шоломові бані, завершені сліпими ліхтарями з маківками, поставлені на великі світлові восьмерики. Оточує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання захристій, присінку та двоколонного ґанку, що підкреслює південний вхід в наву. Стіни надопасання і восьмериків кожуховані ґонтами.

На південний захід від церкви, біля підніжжя схилу, розташована двоярусна стовпова дзвіниця, вкрита шоломовою банею, збудована у XVII ст. ще для старої церкви.