^Велика Знам’янка с

Курган Солоха

Курган Солоха

Розмір зображення: 800:516 піксел

Курганний могильник Солоха – пам’ятка археології [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Курганний могильник “Солоха” (с. Велика Знам’янка, на південь від села) – пам’ятка археології (4 тис. до н.е. – 1 пол. 2 тис.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Розташований за 6 км на півднь від с.Велика Знам'янка. Досліджувався М.І.Веселовським у 1912 – 1917 рр. Висота насипу – 15 м.

Раскопки Н.И.Веселовского [в 1914 – 1915 гг.]. – «Отчёт Археологической комиссии за 1913 – 1915 гг.», Пг., 1918 г., с. 104 – 140.

Половцева С. Объяснение изображений на драгоценных вещах из Солохи проф.Свороносом. – Известия археологической комиссии, 1918 г., т. 65, с. 25 – 44.

Ростовцев М.И. Учёные фантазии. – Известия археологической комиссии, 1918 г., т. 65, с. 72 – 78. [з приводу пояснень Свороноса]

Фармаковский М.В. Горит из кургана Солоха. – Известия российской академии истории материальной культуры, 1922 г., т. 2, с. 23 – 48.

Манцевич А.П. О датировке кургана Солоха. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1945 г., т. 3, с. 8.

Манцевич А.П. Амфоры из кургана Солоха. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1947 г., т. 4, с. 3 – 5.

Манцевич А.П. Гребень и фиала из кургана Солоха. – Советская археология, 1950 г., т. 13, с. 217 – 238.

Манцевич А.П. Бронзовые котлы в собрании Государственного Эрмитажа: котёл из кураган Солоха. – “Исследования по археологии СССР”, Лг., 1961 г., с. 145 – 150.

Манцевич А.П. Горит из курагана Солоха. – Труды Государственного Эрмитажа, 1962 г., т. 7, с. 107 – 121.

Манцевич А.П. Об амфорах из кургана Солоха. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1968 г., т. 29, с. 48 – 53.

Манцевич А.П. Предметы из бронзы, найденные в кургане Солоха. – “Античные города северного Причерноморья и варварский мир”, Лг., 1973 г., с. 22 – 24.

Манцевич А.П. Керамічна тара з кургану Солоха. – Археологія, 1975 р., т. 17, с. 72 – 86.

Манцевич А.П. Курган Солоха. – Лг.: 1987 г.

[1990 р.] Паспортна інформація
2010 г. Запорожские власти решили спасти скифские курганы от распашки
Джерело: Scythian art. – Leningrad: Aurora art publishers, 1986, p. 7.
[1986 р.] Загальний вигляд
Гривна із завершеннями у формі голів левів та філігранним рослинним орнаментом з кольоровими емалями. 	Греко-скіфський стиль, 1 пол. 4 ст. до н.е. …
Гривна із завершеннями у формі голів левів (+)
Гребень с изображением батальной сцены 	430-390 годы до н. э. 	Золото. Высота 12,6, см, ширина 10,2 см. 	Приднепровье, курган Солоха, впускное…
Гребінь зі сценою війни скіфів (+)
Пластина для одягу скіфського вождя із рельєфним зображенням лева. 	Скіфія, 1 пол. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 2: 2.8 см. 	Курган Солоха (нині…
Пластина із зображенням лева
Пластина для одягу скіфського вождя із рельєфним зображенням лева, який терзає голову оленя. 	Скіфія, 1 пол. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 2.6: 3…
Пластина із зображенням лева, який терзає голову оленя
Нашивна бляшка для одягу із зображенням сцени братання скіфів. 	Скіфія, 1 пол. 4 ст. до н.е. 	Золото. Розміри 2.5: 2.5 см. 	Курган Солоха (нині…
Нашивна бляшка із зображенням сцени братання скіфів
Накладки на дерев’яну гарнітуру вуздечки: налобник (? chamfron) у формі двох риб та два нащічника у формі крил птахів. 	Скіфія, 1 пол. 4 ст. до н.е.…
Накладки на дерев’яну гарнітуру вуздечки (+)
Піхви з рельєфами левів, які терзають голови оленів. 	Скіфія, 1 пол. 4 ст. до н.е. 	Золото. Довжина 59 см, ширина 12.8 см. 	Курган Солоха у…
Піхви з рельєфами левів, які терзають голови оленів (+)
Сосуд со сценой охоты 	400-375 годы до н. э. 	Серебро, позолота. Высота 13 см. максимальный диаметр 18,7 см. 	Приднепровье, курган Солоха. 	Раскопки…
Скіфська рітуальна посудина (+)
Фіал, прикрашений триярусним фризом з левами, які нападають на оленей та коней. 	Греко-скіфський стиль, 1 пол. 4 ст. до н.е. 	Золото. Діаметр 21.8…
Фіал (+)
Пять нашивных бляшек с изображением лежащего оленя вправо 	400-375 годы до н. э. 	Золото. 2,5: 2,5 см. 	Приднепровье, курган Солоха, впускное…
П’ять бляшок у формі лежачого оленя
Две бляшки четырехугольные – скифы, пьющие из ритона 	400-375 годы до н. э. 	Золото. Высота 2,5 см. 	Приднепровье, Запорожская область, курган…
Дві бляшки: скіфи п’ють з ритона
Обивки деревянного сосуда 	400-375 годы до н. э. 	Золото. Длина пластины в виде головы медведя 7,0 см; пластины с изображением птицы 17,2 см. …
Обивка дерев’яної посудини (+)
Обивки края деревянного сосуда 	400-375 годы до н. э. 	Золото. Диаметр сосуда около 25 см, вес 83,98 г. 	Приднепровье, курган Солоха, впускное…
Срібне позолочене окуття горита (IV ст. до н. е., курган Солоха). 	Джерело: Історія української культури. – К.: 2001 р., т. 1, с. 345.
Окуття горита