Курган Солоха

Курган Солоха

Розмір зображення: 800:516 піксел

Курганний могильник Солоха – пам’ятка археології [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Курганний могильник “Солоха” (с. Велика Знам’янка, на південь від села) – пам’ятка археології (4 тис. до н.е. – 1 пол. 2 тис.) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Розташований за 6 км на півднь від с.Велика Знам'янка. Досліджувався М.І.Веселовським у 1912 – 1917 рр. Висота насипу – 15 м.

Раскопки Н.И.Веселовского [в 1914 – 1915 гг.]. – «Отчёт Археологической комиссии за 1913 – 1915 гг.», Пг., 1918 г., с. 104 – 140.

Половцева С. Объяснение изображений на драгоценных вещах из Солохи проф.Свороносом. – Известия археологической комиссии, 1918 г., т. 65, с. 25 – 44.

Ростовцев М.И. Учёные фантазии. – Известия археологической комиссии, 1918 г., т. 65, с. 72 – 78. [з приводу пояснень Свороноса]

Фармаковский М.В. Горит из кургана Солоха. – Известия российской академии истории материальной культуры, 1922 г., т. 2, с. 23 – 48.

Манцевич А.П. О датировке кургана Солоха. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1945 г., т. 3, с. 8.

Манцевич А.П. Амфоры из кургана Солоха. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1947 г., т. 4, с. 3 – 5.

Манцевич А.П. Гребень и фиала из кургана Солоха. – Советская археология, 1950 г., т. 13, с. 217 – 238.

Манцевич А.П. Бронзовые котлы в собрании Государственного Эрмитажа: котёл из кураган Солоха. – “Исследования по археологии СССР”, Лг., 1961 г., с. 145 – 150.

Манцевич А.П. Горит из курагана Солоха. – Труды Государственного Эрмитажа, 1962 г., т. 7, с. 107 – 121.

Манцевич А.П. Об амфорах из кургана Солоха. – Сообщения Государственного Эрмитажа, 1968 г., т. 29, с. 48 – 53.

Манцевич А.П. Предметы из бронзы, найденные в кургане Солоха. – “Античные города северного Причерноморья и варварский мир”, Лг., 1973 г., с. 22 – 24.

Манцевич А.П. Керамічна тара з кургану Солоха. – Археологія, 1975 р., т. 17, с. 72 – 86.

Манцевич А.П. Курган Солоха. – Лг.: 1987 г.