^Велика Менцина с

Церква св.Кузьми і Дем’яна

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1807 р. у с.Мацина Велика [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 148].

Cerkiew greckokatolicka pw. Św. Św. Kosmy i Damiana zbudowana została w 1807 roku. W 1930 roku przebudowano ją gruntownie, zmieniając kopuły i nadając świątyni charakter bardziej bizantyjski. Po roku 1986 przywrócono świątyni styl typowo łemkowski. Jest to konstrukcja trójdzielna z wieżą słupowo – ramową. Wewnątrz znajduje się dobrze zachowane wyposażenie (m.in. ikonostas). Na uwagę zasługuje także dzwonnica.

Джерело:

Cerkiew pw. śś. Kosmy i Damiana zbudowana została w 1807 r., przebudowana w 1930 r. – trójdzielna, konstrukcji zrębowej, z wieżą konstrukcji słupowej. Prezbiterium zamknięte trójbocznie. Wewnątrz dobrze zachowany ikonostas oraz dwa ołtarze w konwencji barokowej z XIX w. Wieża słupowo-ramowa, o ścianach pochyłych. Nad nawą i prezbiterium spłaszczone kopuły, z cebulowo zakończonymi zwieńczeniami. Hełm baniasty. Obecnie kościół rzymsko-katolicki.

Вкладені елементи

Мацина Велика 	Св. Козми і Дам’яна 1807 	В Мацині церква не дуже стилева, і земля не дуже урожайна. Тому багато людей виїжджало на сезонові…
[1987 р.] Загальний вигляд з позиції А4
2005 р. Довідка