2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Рисунок 1892 р. Ю. Захаревича. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 24.

Варяж-село. Церква Різдва пр. богородиці

Дерев’яна церква, збудована в 1677 році, що засвідчував напис на одвірку: „Anno Dni 1677”. Це була невелика тризрубна одноверха будівля галицького типу Складалася з квадратової нави, вужчого прямокутного бабинця й рівноширокого бабинцю гранчастого вівтаря. Наву покривала шоломова баня з ліхтарем і маківкою, поставлена на низький світловий восьмерик. Гребені п’ятисхилого даху вівтаря й трисхилого – бабинця сягали верху восьмерика над навою. Будівлю оперізувало піддашшя, яке навколо вівтаря переходило в опасання на стовпах. Про давність храму й неодноразові ремонти свідчили лисиці, що стягували всі зруби. Після включення в 1951 році території Белзчини до складу УРСР церкву наступного року розібрали.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 58, 59.