Костел Воздвиження

Костел Воздвиження

Вигляд з південного сходу. Фото з ФБ групи «Ukraina Incognita» (опубліковано 15.03.2019 р.)

Кафедральний собор 1646 р. (вул.Кремлівська) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 34].

Кафедральний собор 1646 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Здвиженський кафедральний собор 1646 – 1848 рр. (вул.Капітульна, 11) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

На другом конце замкового холма расположен кафедральный собор, в прошлом иезуитский костел. После изгнания иезуитского ордена из Австрийской империи в конце XVIII века собор был передан униатам. В 1878 году был значительно перестроен, В целом архитектура собора эклектична, но тем не менее внимание привлекает прекрасный портик с четырьмя колоннами коринфского ордера. [Поп И.И., Поп Д.И. В горах и долинах Закарпатья. – М.: Искусство, 1971, с. 33].