Каплиця Михайла Лучкая

Розмір зображення: 629:800 піксел

Ужгород. Каплиця Михайла Лучкая, друга половина XIX ст. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 23.

Каплиця Михайла Лучкая. Друга половина XIX ст. (УГКЦ)

Греко-католицький священик Михайло Лучкай (19.11.1789 – 3.12.1843) був відомим істориком, лінгвістом, перекладачем, культурним та громадським діячем Закарпаття першої половини ХГХ ст. Уславив своє ім’я працями “Граматика слов’яноруська” та “Історія карпатських русинів”. М. Лучкай похований біля Преображенської церкви, в якій служив. Силами учнів VIII-А класу Ужгородської гімназії було встановлено меморіальну таблиця з написом: Тут похоронений о. Михайло Лучкай (1787 – 1843) – автор першої руської граматики і карпаторуський будитель. 15 мая 1927 р.”

У 1989 р. силами всього колективу Ужгородського училища прикладного мистецтва капличку, що була страшенно занедбана, відреставровано та розмальовано. Тут почалися регулярні греко-католицькі богослужіння.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 23.