2009 р. Від бронзового пам’ятника жертвам репресій відламали хрест і дзвін

Дата: 25.06.2009

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні Закарпатська обласна організація Української народної партії розповсюдила заяву, у якій засудила нищення пам’ятника. Цей факт в обласному центрі Закарпаття зафіксували сьогодні, 25 червня, близько 10-ї години ранку.

Як ідеться у заяві, УНП вважає, що акт вандалізму в Ужгороді – «логічне продовження антидержавної політики, безкарно здійснюваної на території Закарпатської області різними політичними силами, у тому числі й інспірованими з-за меж України.

Її елементами є встановлення в Одесі пам‘ятника російській імператриці Катерині ІІ, ліквідація у Полтаві каменя, закладеного на місці майбутнього пам‘ятника Петлюрі, акт вандалізму на Говерлі, вандалізм щодо пам‘ятника Шевченку в Харкові, знищення державного гербу України на Верецькому перевалі та на Кіровоградщині, встановлення у Сімферополі пам‘ятника «жертвам ОУН-УПА», а також все ще чинна анафема гетьмана Мазепи, яку виголошує офіційно зареєстр ована Українська православна церква Московського патріархату».

У своїй заяві УНП також наголошує, що ця акція має на меті, окрім іншого, спровокувати міжетнічне протистояння на Закарпатті, внести напруження у суспільстві.

Як повідомив голова Закарпатської обласної організації УНП Іван Габор, Українська народна партія вимагає від правоохоронних органів невідкладно вжити заходів для затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, та застосувати до них дію чинного закону.

Факт знищення пам’ятника підтвердили і в ужгородському міському управління ГУ МВСУ в Закарпатській області. За словами речника міськуправління Катерини Кийович, сьогодні о 9.55 по спецлінії 102 надійшло повідомлення від невідомої особи про те, що на площі Дружби народів в Ужгороді пошкоджено пам’ятник жертвам політичних репресій.

На місце події, за словами К. Кийович, одразу виїхала слідча оперативна група, а також начальник Ужгородського міського управління ГУ МВС України у Закарпатський підполковник міліції Віталій Шимоняк та його заступники. «Інформація про пошкодження пам’ятника підтвердилася. На пам’ятнику, що виготовлений з металу жовтого кольору (ймовірно – бронза) були відсутні фрагменти – дзвін, хрест та крило», – уточнила К. Кийович.

Речниця міського управління міліції також повідомила, що для встановлення зловмисників, які пошкодили пам’ятник, підключили карний розшук, спеціалісти якого й повинні з’ясувати, чи то був акт вандалізму, чи банальна крадіжка кольорового металу.

Пам’ятник жертвам політичних репресій, в’язням катівень і таборів був відкритий в Ужгороді 5 червня 2008 року.

Джерело: УНІАН