2008 р. Фестиваль «Ту Стань!» притягує до Урицьких скель забудовників

Дата: 27.05.2008

У намаганні збільшити кількість туристів працівники Державного історико-культурного заповідника «Тустань» (Сколівський район, Львівська область) отримують додаткові загрози від агресивного втручання приватних інвесторів-забудовників. Про це, зокрема, йшлося на прес-конференції у Львові співорганізаторів Третього фестивалю української середньовічної культури «Ту Стань! – 2008» народного депутата України Андрія Парубія та директора заповідника Василя Рожка.

«Ту Стань!» не є ані етно-, ані рок- фестивалем, а насамперед фестивалем середньовічної культури, тому все, що буде звучати в унісон із нею, залучатимемо в Урич. Музика допомагатиме нам створити середньовічну атмосферу. Родзинкою фестивалю стане театр тіней, який вперше побував у нас торік. Це дуже видовищне дійство міфічного спрямування за мотивами тустанських легенд, воно ефектно виглядає на екрані і також створює відповідну атмосферу. Плануємо запросимо місцеві колективи, гурти із різних міст України, які грають музику суголосну епосі фестивалю, а також отців місцевих церков, аби вони поблагословити дійство», – сказав Василь Рожко.

За словами організаторів формат фестивалю лишається незмінним – перший уїкенд осені. У п’ятницю – приїзд, таборування, відбірні тури лицарських боїв. Субота – публічний день, на який припадає кульмінація фестивалю: фінальні бої, і штурм фортеці, шоу-битва двох вогнедишних драконів, концерт.

«Ми намагаємося провадити роботу з українізації середовища клубів історичної реконструкції. На жаль, склалося так, що історичні реконструктори переважно російськомовні. Тому багато хлопців із патріотичних структур вже 2 роки як долучилися до клубів і наповнюють їх українським змістом. Ми пішли не шляхом заборон, а агітації та виховання в національному дусі. Наш фестивальний Князь-воєвода дає приклад політика і військовика, який є національним керманичем», – розповів Андрій Парубій.

Працює фестиваль і на розвиток села: під фестиваль будується дорога, налагоджується транспортне сполучення. На час фестивалю селяни отримують роботу: надають гостям помешкання, беруть участь у приготуванні традиційних місцевих страв тощо.

Фестиваль унікальний своєю справжністю, усе що роблять клуби історичної реконструкції наближується до автентики. Навіть бої тут не театралізовані, а справжні, по суті, це спортивні змагання із особливими правилами і суддівством. «Завдання фестивалю стати інтерактивним, для цього споруджуємо ігрові майданчики для дорослих і дітей, наближені до розваг доби середньовіччя», – пояснив Василь Рожко.

Із з’явою фестивалю суттєво зріс потік туристів до Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Тепер село Урич Сколівського району на Львівщині відвідує близько 50-80 тис. туристів. Пік відвідин припадає на червень-жовтень, в інші сезони заповідник відвідують відпочивальники з місцевих турбаз.

Наслідком розвитку фестивалю стало й приваблення інвесторів будувати в Уричі готелі. Однак зворотній бік медалі проявився в тому, що бізнесмени хочуть забудовувати заповідну територію, що неприпустимо.

«Ми не заперечуємо проти готелів, але місце безпосередньо біля наскельної фортеці вважаємо невідповідним для цього. Місцевій владі слід дбати про збереження історичного ландшафту й не псувати його виглядом сучасних будівель. Споруджувати готель доцільніше в селі, а не в історичному заповіднику», – вважає Андрій Парубій.

Наразі працівники державного історико-культурного заповідника «Тустань» завершують роботу, спрямовану на затвердження генплану розвитку заповідника, яки би чітко зафіксував межі його території, бо ще донедавна ці землі вважалися належними до Сколівського національного природного заповідника «Бескиди», а заповідник «Тустань» діяв на підстави угоди із природним заповідником, що в дечому стримувало його розвиток і відстоювання власних пріоритетів. Очікується, що Генплан окреслить територію «Тустані» та локалізує її історичні пам’ятки.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»