2007 р. Щойно ж про синагогу домовлялися!

Дата: 09.01.2007

Канцелярія прем’єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта докладає зусиль для перенесення могили уманського праведника цадика Нахмана до Єрусалима. У разі досягнення компромісу ізраїльтяни готові запропонувати українській стороні високу фінансову компенсацію, повідомляє «Німецька хвиля».

Ще наприкінці грудня делегація МЗС Ізраїлю на чолі із заступником гендиректора цього відомства Пінхасом Авіві відвідала Умань та Київ. Але вже тоді українська сторона чітко заявила, що поховання хасидського праведника буде визнано часткою національно-культурної спадщини України.

«Українці не мають бажання втрачати таку важливу туристичну «перлину». Тому в Ізраїлі усвідомлюють те, що доведеться виплатити компенсацію», – цитує «Німецька хвиля» оглядачку з питань релігії Сіван Рахав-Меїр. І дійсно, могилу ребе Нахмана в Умані щорічно, на свято єврейського нового року Рош-Га-Шана, відвідують тисячі його послідовників хасидів. Перебування в місті такої кількості туристів з усього світу неабияк поповнює міський бюджет, непогану змогу заробити на оренді житла мають чимало уманчан.

Водночас канцелярія прем’єр-міністра Ізраїлю має своє бачення. Радник прем’єра Аві Відерман днями звернувся до духовних лідерів брацлавської громади із закликом погодитися на перенесення могили цадика Нахмана. У канцелярії Ольмерта сподіваються залучити до цієї ініціативи філантропів. Якщо ж таких не знайдеться, компенсації Україні можуть бути виплачені коштом держбюджету Ізраїлю.

Варто зазначити, що у брацлавському русі щодо цього питання точаться неабиякі суперечки, більшість хасидів наразі виступають проти цієї ініціативи. Це підтверджують і в Уманській міськраді, де дізналися про чергові плани перенесення могили засновника хасидизму саме від «УМ». Один з високопосадовців мерії, на правах анонімності, зазначив «УМ», що, швидше за все, нічого з цього не вийде.

«Єврейський мудрець Нахман, що заснував брацлавський рух хасидів, народився у Меджибожі, в Умані ж його вразило єврейське кладовище, де були поховані жертви погромів часів Хмельниччини та Коліївщини, – зазначають у міськраді. – Саме тому він захотів бути похованим поряд із загиблими євреями. Цадик Нахман заповів, щоб його послідовники щорічно саме тут відвідували його могилу, читали обов’язкові молитви та псалми. Тому ортодоксальні хасиди спроби перенести могилу Нахмана вважають богохульством!»

Цікаво, що більше 15 років тому група хасидів прокопала тунель до могили цадика Нахмана й намагалася вивезти його прах за межі України. Але їх викрила міліція, натомість хасиди-ортодокси були вкрай обурені такими діями своїх одновірців.

Намірами ізраїльського уряду здивовані і в Черкаській облдержадміністрації. В Управлінні культури і туризму ОДА «УМ» зазначили, що лише місяць тому «губернатор» Олександр Черевко зустрічався з першим секретарем посольства Держави Ізраїль в Україні Феліксом Мінделем.

Пан Черевко тоді пообіцяв у найкоротші терміни вирішити проблему синагоги поряд із могилою цадика Нахмана в Умані, яку ніяк не вдається добудувати через господарчі суперечки. Про перенесення могили не йшлося, навпаки, сторони домовлялися поліпшити якість обслуговування хасидів-паломників та збільшити надходження до бюджету.

Іван Леонов