Костел св.Трійці

Костел св.Трійці

Kościół p.w. Św. Trójcy

Prócz kościoła parafialnego pod wezwaniem św. Jana Chrzciciela, Ulanów posiada drugi kościół z drzewa modrzewiowego, o pięknej konstrukcji, wybudowany w 1690 roku, pod wezwaniem Św. Trójcy. Kościół ten jest zwany flisackim zapewne stąd, że wybudowany został m.in. ze składek mieszczan ulanowskich, których większość trudniła się flisactwem przynoszącym im znaczne dochody. Kościół ten konsekrował w 1743 roku ks. Michał Kunicki, biskup sufragan krakowski.

Przy kościele tym, dzięki staraniom ks. Kazimierza Jędrzejowskiego, proboszcza Bielin i Ulanowa, przy poparciu rodziny Zamojskich powstała prebenda, na której utrzymanie przekazał Andrzej Zamojski 6000 zł polskich i grunt zwany „Okrzykówką”. Ustanowienie tej prebendy zatwierdził w dniu 22 marca 1743 roku Jan Aleksander Lipski, kardynał – książę biskup krakowski. W 1792 roku nastąpiła kasata prebendy przez rządy zaborcze. Kościół wystawiony został na licytację i sprzedany Żydom, od których wykupili go mieszczanie ulanowscy.

Polichromia kościoła pod wezwaniem Św. Trójcy wykonana w wieku XVIII przyczynia się do estetycznego wyglądu tej świątyni. Polichromia przedstawia sceny biblijne Starego i Nowego Testamentu. Wypełniona jest ogromną ilością dekoracji w kolorach jasnych, o dużej ilości intensywnych barw: niebieskiej, czerwonej i zielonej. Na sklepieniu prezbiterium przedstawiona jest scena śmierci św. Józefa, zaś na sklepieniu nawy głównej ukazane jest wskrzeszenie Łazarza.

Pod niektórymi obrazami znajdują się wypisane teksty w języku łacińskim i greckim. Wiele malowideł nawiązuje do polichromii typu wschodnio – bizantyjskiego, np. na ścianie, obok popiersia św. Piotra umieszczone jest malowidło przedstawiające Marię Egipcjankę.

Tu, w Ulanowie ścierały się wpływy kultury wschodniej z zachodnią, czego najwymowniejszym dowodem mogą być polichromie obu kościołów, zwyczaje i obyczaje, budownictwo itp.

Kościół Św. Trójcy był remontowany i odnawiany w latach 1859 – 1860. Remont polegał na renowacji polichromii oraz spięciu nawy głównej grubą liną, co wzmocniło boczne ściany kościoła. Kolejny poważny remont przeprowadzony był w latach 1979 – 1980 przez odnowienie polichromii wnętrza, dachu oraz elementów drewnianych konstrukcji.

W dniu 29 marca 2002 roku około godz. 23.00 tj. w Wielki Piątek spaliło się wnętrze kościoła. Ogień objął dolny i górny szalunek. Języki ognia pełzały szybko ku górze obejmując ołtarze i polichromię. Zniszczeniu uległa górna część kościoła. W ciągu kolejnych trzech lat społeczność Ulanowa odbudowała świątynie. Dnia 22 maja 2005 r. bp Andrzej Dzięga dokonał rekonsekracji świątyni.