Тисменицький район

Єзупіль смт

Єзупіль смт

Розмір зображення: 519:800 піксел

Перша згадка: 1435 р. Замок згадано в 1648 р. [Історія міст і сіл УРСР : Івано-Франківська область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Перейменування: до 1594 р. звалось Чешибіси, в 1594 – 1940 рр. звалось Єзупіль, в 1940 р. дано нову назву Жовтень.

Рішення про перейменування смт Жовтень на смт Єзупіль прийняла Верховна Рада України 09.07.2003 р. Рішення № 1077-IV. Дата опублікування 30.01.2004 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 5, ст.36).

Верховна Рада України постановляє (09.07.2003, № 1077-IV): Відновити селищу міського типу Жовтень Тисменицького району Івано-Франківської області колишнє найменування – селище міського типу Єзупіль.

1988 р. 13 червня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 390-07.
1988 р. Вид Дністра біля Єзуполя (вниз за течією)
1988 р. 13 червня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 390-08.
Дерев’яна церква св. Миколи 1888 р. 	Єзупіль. Дерев.церква на цегляному 1-у ярусі, орієнтація вівтаря 95°, в центрі села на головній вулиці – С2,…
Церква св. Миколи (+)
2007 р. Унікальна піч черняхівської культури