Костел св.Петра і Павла

Розмір зображення: 600:405 піксел

Kościół parafialny pw. Świętych Apostołów Piotra i Pawła z pocz. XVll w.; jednonawowy, konstrukcji zrębowej, oszalowany i pokryty blachą; wyposażenie z XVII-XIX w. Wieża konstrukcji słupowej, nakryta hełmem baniastym o zgeometryzowanych połaciach. Zwieńczenie portalu do zakrystii wycięte jest w kształcie potrójnego łuku. Stropy i ściany kościoła ozdobione polichromią wykonaną w 1960 r. przez Kazimierza Morwaya i Kazimierza Puchałę. Wyposażenie świątyni: – rokokowy ołtarz główny z otoczonym miejscowym kultem obrazem Matki Boskiej z Dzieciątkiem (zwanej Tylicką) z XVI/XVII w. – rokokowe ołtarze boczne z obrazami malowane przez Czesława Lenczowskiego ok. 1950 r. – ołtarze w nawie z obrazami Św. Anny Samotrzeć z XVII w i Veraicon z XVIII w. ( – późnobarokowa ambona, chrzcielnica i organy – rokokowy krucyfiks na belce tęczowej – kilkanaście obrazów, feretronów i rzeźb z XVIII-XIX w.