1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Як бачимо, в цьому куточку Карпат стикається кілька шкіл українського дерев’яного будівництва. До описаного зараз храму близька церква Миколая Горішня в Турці (перша половина XVIII ст.) з тією тільки різницею, що у неї всі три верхи квадратні, причому бічні – з одним заломом, а середній – з двома. Це один з найдавніших зразків церков бойківського типу, що виник у XVII ст., можливо, під впливом мистецьких концепцій барокко. Адже прагнення порушити нерухомість мас, введення численних горизонтальних членувань при мальовничій світлотіньовій грі і є однією з ознак барокко. В логічному розвитку це привело до кристалізації типу храмів, в якому поєднались намагання надати споруді урочистості, збільшити її розміри у висоту, збільшивши число заломів при багатьох горизонтальних членуваннях, які пом’якшували рух, надавали рівноваги. Часто поставлені на величезних пагорбах, бойківські храми одразу можна пізнати по трьох банях з цілим каскадом заломів.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 389.