2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніші відомості датуються 1540 р. 1 27 березня 1727 р. дідич Станіслав Юзеф Антоні Ростковський презентував о. Василя Осташевського на пароха місцевої церкви. 2 6 липня 1742 р. дідичка Петронеля з Кєлчевських Ростковська презентує на пароха о. Івана Ґіровського після резиґнації попереднього пароха о. Василя Осташевського. 3 У 1749 р. священик був учасником Бі-лопольського собору духовенства Холмської єпархії. 4 У акті візитації 1774 р. про церкву св. Трійці сказано, що вона дерев’яна стара, з дзвіницею над бабинцем. 5 Під час регуляції парафіяльної сітки австрійською владою в кінці XVIII ст. приєднана, як філійна, до парафії Грабовець. У 1817 р. вже існувала нова дерев’яна церква св. Анни. 6 У 1840 р. на ній влаштовано невелику сигнатурку. 7 В акті візитації єпископа Михайла Куземсь-кого 1870 р. сказано, що “церква св. Анни стара і ветха та така ж дзвіниця”. 8 З 1875 р. – православна. В цьому ж році стара церква розібрана, а у 1876 р. розпочалося будівництво нової дерев’яної в неоросійському стилі, завершене у 1877 р. 9 Тоді ж відновлена окрема парафія. Зачинена після першої світової війни і перетворена на костел. 10 В 1938 р. церкву розібрано і на її місці споруджено новий дерев’яний костел. 11

Це була невелика дерев’яна триділяна будівля. Складалася з ширшої квадратової нави, до якої зі сходу прилягав вужчий прямокутний вівтар, а з заходу – такий же бабинець. Наву вкривав чотирисхилий наметовий дах, увінчаний маківкою на тонкій шиї. Вівтар і бабинець були вкриті двосхилими дахами. З даху бабинця здіймався ярус квадратової в перекрої вежі дзвіниці, завершений чотирибічним дахом з трикутними заломами лінії окапу на кожній стороні. Вінчала дзвіницю менша главка. Стіни церкви були шальовані вертикально дошками і лиштвами. Віконні прорізи мали трикутне завершення.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Katalog dokumentów różnej proweniencji 1397-1794. // Archiwum Państwowe w Lublinie. – Lublin, 1998. – S. 105.

3. Там само. – S. 113.

4. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

5. Историко-статистическое описание Тучапского прихода Люблинской губернии Люблинского уезда. // ХВЕВ, 1889. № 4.

6. Там само.

7. Там само.