Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Церква св.Миколи 1883 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 18].

м. Трускавець.

Трускавецька міська рада.

Церква св. Миколи. 1883.

Вже у 1507 р. в селі існувала парафіяльна церква. У 1660 р. вона отримала привілей від польського короля Яна Казимира. Документ 1792 р. відзначає існування двох церков – парафіяльної св. Миколи (долішньої) та дочірньої Пресв. Трійці (горішньої). Обидві церкви були дерев’яними. На літографії Александра Тітца 1854 р. зображена долішня – дерев’яна тридільна безверха будівля, увінчана ліхтарем з маківкою над навою, оточена піддашшям.

У 1883 р. споруджено нову, муровану церкву – хрестокупольну, одноверху. Рамена хреста її вкриті двосхилими дахами, нижчі кутові приміщення – односхилими, увінчаними на кутах невеликими ліхтарями з баньками. Нава завершена четвериком зі зрізаними гранями, вкритим банею з ліхтарем. Перед 1920 р. поруч зведена мурована дзвіниця. У 1928 р. церква відновлювалася.

Перед другою світовою війною в Трускавці споруджено невеличку муровану капличку для сестер служебниць. З 1950 р. вона стояла зачиненою, понищеною. Відновлена по 1989 році, зрідка використовується для відправ.

Схиматісм всего клира руского-католического Богом спасаемой єпархіи Перемышльской на годъ от рожд. Хр. 1879. – Перемишль, 1879.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 51 – 53.