Церква св.Луки

Церква св.Луки

Яскравим прикладом для Лемківщини може бути церква Луки у с. Трочани, збудована тризрубною, одноверхою, не пізніше початку XVII ст. [Zaloziecky W. Gotische und Barocke Halzkirchen in den Karpatenlandern. – P. 122] у 1739 р. до церкви приставляють високу вежу-дзвіницю на власних підвалинах. Каркас дзвіниці обходить зруб бабинця зовні з трьох боків, конструктивно з ним не зв’язаний. У 1897 р. над вежею і квадратним ліхтарем нави наметові завершення замінені на конусоподібні, без зміни загальної висоти. Висока, з глухими площинами вежа, доведена до рівня максимальних пропорцій, притаманних вежам лемківської будівельної школи, фактично задавила своєю масою маленьку церкву, верх якої витриманий у висотній пропорційності тризрубних одноверхих церков, побудованих до кінця XVI – початку XVII ст. [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 229].

Дерев’яна церква св.Луки 17 ст., 1739 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 157].