Церква Різдва богородиці

Topólcza – par. Św. Izydora

Do parafii należą miejscowości: Topólcza, Turzyniec, Wywłoczka

Odpust: św. Izydora (niedziela po 10 V), 8 IX

Liczba mieszkańców: 1260

Historia parafii:

Do II poł. w. XIX w Topólczy funkcjonowała parafia unicka należąca do diecezji greckokatolickiej w Chełmie. Po kasacie unii została zamieniona na prawosławną, która istniała do r. 1914. Parafię łacińską erygował, 5 IV 1919 r., bp. lubelski Marian Fulman. Powstała z wydzielenia części terytorium parafii szczebrzeszyńskiej i włączono ją do dekanatu szczebrzeszyńskiego. Przez pewien czas przeciągała się sprawa przynależności do parafii wsi Kawęczyn, Kawęczynek i Żurawnica. Ostatecznie wsie te pozostały przy parafii szczebrzeszyńskiej. Kościół przejął ziemię po cerkwi prawosławnej (była to część dawnego uposażenia par. unickiej). Jednak w r. 1966 grunty parafialne zostały skonfiskowane, odzyskane pod koniec w. XX. Obecnie posiada 12,81 ha ziemi ornej i 40 ha lasu.

W czasie II wojny światowej parafia wiele ucierpiała na skutek akcji ekstremistycznej Niemców (spalenie Wywłoczki i Turzyńca). Wiele zła popełniły również grasujące tu bandy.

W w. XVII istniał tu kościół unicki. W r. 1758 wybudowano nowy kościół drewniany. W r. 1867 remontowany. W r. 1875 zamieniono go na cerkiew prawosławną. Obecnie istniejący, pw. św. Izydora, został wybudowany jako cerkiew prawosławna w r. 1913. Fundatorem był Paschałow. Po I wojnie światowej świątynię przekazano katolikom. W r. 1919 konsekrował ją bp Marian Fulman. Częściowo została przebudowana w okresie międzywojennym (m.in. usunięto kopuły cerkiewne, przebudowano dach, usunięto niektóre obrazy). Remont dachu w r. 1964.

Kościół murowany z czerwonej cegły, jednonawowy, w stylu bizantyńskim, przy prezbiterium 2 zakrystie, na frontonie wieża z kruchtą w przyziemiu, sufit z desek, otynkowany. Ołtarz główny, drewniany był przerabiany w latach 1919-1920 z wrót cerkiewnych. W ołtarzu tym obraz MB z Dzieciątkiem, malowany na drzewie gipsowanym i złoconym (II połowa w. XVII lub początek w. XVIII, odnawiany w r: 1968). Ponadto są drewniane ołtarze boczne: po lewej stronie nawy z obrazem Najświętszego Serca, a po prawej – z obrazem św. Izydora Oracza. Ołtarze boczne zostały przerobione w r. 1969. W nawie stoją ławki sosnowe, wykonane w okresie międzywojennym. na chórze muzycznym fisharmonia, chrzcielnica drewniana z r. 1960, na wieży kościelnej 2 dzwony wykonane przez Eugeniusza Felczyńskiego w Przemyślu (poświęcone przez ks. kan. S. Szepietowskiego 20 X 1957 r.). Remontowany w r. 1998.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

W Wywłoczce znajduje się przydrożna kapliczka św. Jana Chrzciciela.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz grzebalny, założony w latach: 1919-1921, czynny, w kształcie prostokąta o pow. 0,4 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony drewnianym płotem sztachetowym przy betonowych słupach

2. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej greckokatolicki i prawosławny, czynny, założony w I. poł. w. XIX, w kształcie wydłużonego wieloboku o pow. 0,12 ha, ogrodzony drewnianym płotem przy metalowych i betonowych słupach

3. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej prawosławny, założony w II. poł. w. XIX, czynny, w kształcie wieloboku o pow. 0,17 ha, ogrodzony drewnianym płotem przy betonowych słupach.

O d p u s t y:

św. Izydora (niedziela po 10 V),

Narodzenia NMP (8 IX).

W kancelarii istnieją również archiwalia z okresu funkcjonowania parafii greckokatolickiej i prawosławnej.

Powołania z terenu parafii: ks. Stanisław Budzyński, ks. Józef Godzisz, ks. Mieczysław Grabowski