2010 р. Тернопільський замок реставруватимуть без цементу

Андрій Янович

Дата: 07.06.2010

Старий замок ХVI століття у Тернополі реставруватимуть до Дня міста – 28 серпня. З міського бюджету виділили на це 1,2 млн грн. Роботи проводитимуть за технологіями, які використовували під час будівництва твердині.

– Розповіді про те, що до розчину, яким проводили кладку, додавали яйця і через це мури такі міцні – нісенітниця, – розповідає 51-річний Ярослав Пелехатий, начальник відділу містобудування та охорони пам’яток облдержадміністрації. – Насправді в розчині використовували добре вистояне вапно, в яке кидали туші мертвих тварин та лили сироватку. Ці домішки дають казеїн. Завдяки цьому елементу розчин з часом стає твердішим і фактично кам’яніє. Натомість традиційна бетонна суміш починає сипатися за 50 років.

Під час реставрації Тернопільського замку туші здохлих тварин і сироватку замінять штучними добавками – пластифікаторами. Від традиційного цементного розчину відмовляться.

– За радянських часів цей замок, як і всі будинки в центрі Тернополя, заляпали цементним набризком, – продовжує Пелехатий. – Тепер бачимо результат – старі стіни відторгають. Фасадну частину пробували реставрувати за допомогою сучасних технологій типу євроремонт. Але і це не підходить, уже пішли тріщини. Єдиний вихід – проста вапняна штукатурка і натуральні фарби.

Деякі елементи Тернопільського замку в аварійному стані. Зокрема велика тріщина утворилася на північній стіні. Аби її ліквідувати, реставратори укріплюватимуть фундамент. Навколо замку понизять рівень землі. Тернополяни вперше після повоєнної відбудови побачать його бійниці.

Зараз у приміщенні твердині діє дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з греко-римської боротьби. На час реставрації споруди спортсменів не виселятимуть. На деякий час закриватимуть лише окремі кімнати.

Ремонту потребують дві тисячі споруд

В інших областях Західної України цього року не реставруватимуть жодного великого архітектурно-історичного об’єкта. На Закарпатті ремонтуватимуть хіба частину Ужгородського замку – за 150 тис. грн. На Буковині діє обласна програма ”Збереження архітектурно-історичних об’єктів”. У списку є 2 тис. споруд, паркових елементів. Що реставруватимуть цьогоріч, іще не вирішили. Запланували витратити 150 тис. грн. А потрібні 2 млн.

– На реставрацію пам’яток архітектури в Україні цього року виділили всього-на-всього 5 мільйонів гривень. Цієї суми не вистачить на відновлення навіть тих пам’яток, які найбільше цього потребують, – каже мистецтвознавець 83-річний Борис Возницький. – Тут можуть допомогти міські ради. Але 50 чи 100 тисяч гривень, які вони дадуть, мало змінять ситуацію. Можливо, суттєвіші кошти виділять наступного року. Це пов’язано із Євро-2012. Країні буде соромно, якщо іноземні вболівальники побачать напівзруйновані пам’ятки.