2008 р. Тернопіль просить Польщу надати первинні креслення Тернопільського замку

Дата: 26.08.2008

Питання дослідження, реконструкції та подальшого використання Тернопільського замку уперше за роки незалежності зрушилося з місця – споруду вирішили відремонтувати, передбачивши на це кошти у міському бюджеті (на виготовлення проекту). Міська влада також ініціюватиме діалог з урядом, профільними міністерствами щодо їхньої фінансової участі у реалізації цього проекту, оскільки замок знаходиться під охороною держави, – повідомили 26 серпня ЗІКу у прес-службі Тернопільської міської ради.

«Ми плануємо використовувати Тернопільський замок, як це робиться у країнах Європи, для презентаційної діяльності, проведення урочистостей, виставок тощо», – сказав міський голова Роман Заставний.

Також за підписом міського голови скеровано листа до Міністерства закордонних справ Республіки Польщі з проханням надати Тернополю первинні креслення замку, які знаходяться в архівних фондах міста Кракова. Саме завдяки таким документам можна буде планувати дослідження нижніх галерей споруди та відновити первісний вигляд розташування кімнат, якщо замок зазнавав змін.

Довідка ЗІКу

Перший запис щодо Тернопільського замку датований 15 квітня 1540 року. Він пов’язаний з дозволом на спорудження замку над Серетом Краківському каштеляну Яну Тарновському. Фортифікаційна споруда повинна була перекрити шлях наїзникам від Теребовлі (Тернопільщина) до Буська (Львівщина), де на той час не було жодного великого укріплення.

Будівництво замку тривало 8 років і завершилося у 1548 році. З боку міста замок був захищений глибоким ровом і валом та укріплений дубовим частоколом. Із заходу його омивали води штучного ставу, створеного у 1548 році. Серйозних руйнувань зазнав замок у 1575, 1589, 1672 роках. Після турецького нашестя 1672 року замок лежав у руїнах: житлові приміщення були спалені, склепіння залів обвалені, обидві вежі підірвані, підйомний міст – без ланцюгів, брама – без даху, вали пошкоджені.

На початку ХІХ століття граф Коритовський переробив замок під палац, для чого були знесені укріплення, вежі і брами, а будівля оточена звичайним муром. Жахливої руйнації замок зазнав також у 1917 році під час Першої світової війни. Споруду спалили. Замок довго лежав в руїнах. У 1951 році його було відреставровано.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»