Кляштор домініканців

Домініканський монастир

Монастир фундований великим коронним гетьманом Речі Посполитої Ю.Потоцьким у 1746 р. Збудований протягом 1749-1779 рр. за проектом архітектора А.Мошинського. Зруйнований під час Другої світової війни і реставрований у 1953 р.

Монастир розташований в історичному середмісті і є його головною містобудівною домінантою. Комплекс складається з двох мурованих споруд – костелу та корпусу келій у його тилу. Костел має унікальну для України розпланувально-просторову структуру: він трищвовий, причому середня пава, яка ширша і вища від бічних, у плані має еліптичні обриси, перекрита циліндричним склепінням з розпалубка ми й увінчана масивною глухою банею з ліхтариком. Осьову симетрію композиції будівлі підкреслюють дві ярусні вежі, що фланкують головний фасад, а також вибагливий фронтон по осі фасаду. Вежі увінчують високі наметові шпилі з чотирма перехватами й люкарнами. Споруда декорована в стилістиці рококо: на фасадах застосовано спарені пілястри композитного ордера, лучкові й трикутні фронтони та сандрики, рокайлеві наличники, розкріповані антаблементи.

В інтер’єрі домінує простір центральної нави, відділеної від бічних нав пілонами, масивність яких пом’якшується нішами-екседрами й тонко модельованими приставними пілястрами композитного ордера, що несуть масивний антаблемент. Бічні нави розчленовано на секції, перекриті почергово циліндричними й хрещатими склепіннями.

Костел має прямокутний у плані, дуже видовжений вівтар, до якого прилягає двоповерхове каре корпусу келій коридорної системи з однобічним розташуванням келій. Коридори перекрито хрещатими склепіннями. Декор корпусу келій – у стилі рококо, із застосуванням пілястрового портика, балюстради, приставних колон, гірлянд та іншої декоративної ліпнини рокайлевого характеру.

Споруди муровані з цегли на вапняному розчині, ззовні і всередині потиньковані, підмурки складені з каменю. Дахи та баня укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах.

Комплекс домініканського монастиря в Тернополі – типологічно унікальна пам’ятка католицького сакрального будівництва в Україні.

В.В.Вечерський