Кременець м

Кременець м

Розмір зображення: 800:535 піксел

Перша згадка: 1226 р.; в 1438 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник (міста Кременець, Почаїв) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Верховна Рада України постановляє (13.05.2015, № 397-VIII): Віднести місто Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

Корисна колекція планів міста:

Цифрова карта міста: .

У Кременці існували католицькі костели тринітарів та паулінів [Теодорович Н.И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. – Почаев: 1893 г., т. 3, с. 49].

Церква Воскресіння згадана в люстрації Кременця 1563 р., в 1636 р. вона була передана уніатам, в 1648 р. сильно знищена. Після цього вона поступово занепадала, остання згадка про неї – 1777 р. Знаходилась поблизу церкви св.Миколи [там само, с. 53 – 55].

Церква Параскеви (П’ятницька) стояла на високій горі. Згадана в люстрації Кременця 1563 р., в акті 1636 р. було висловлено побажання перенести її на рівнину біля Дубенського передмістя. Вона належала православним. Пізніше на її місці (до 1672 р.) стояла церква Воздвиження [там само, с. 55].

Церква Преображення (Спаська) та монастир при ній знаходились за містом на горі Сичівці. Згадані в люстрації 1563 р. В 1566 р. монастир уже був запустілим. Слід знати, що гори в Кременці мають назви Бона (найпівденніша, із замком); Мернча (на північ від Бони); Сичівка (на північ від Чернчої); Дівиче Поле або Дівоча (на північ від Сичівки). В 1602 р. церква передана уніатам. Від 1646 р. знову належала православним. Після 1662 р. не зггадується, не лишилось і сліду [там само, с. 55 – 57].

Церква св.Трійці знаходилась під замком, імовірно, на місці пізнішого костелу францисканців. Заснована, імовірно, на поч. 17 ст., в 1636 р. визнана уніатською. Пізніше зникла, невідомо, коли саме [там само, с. 57 – 58].