Церква св. Трійці

Церква св. Трійці

Розмір зображення: 800:608 піксел

Православна церква діяла в 1995 р. [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Найдавніша відома церква в містечку була збудована у 1576 р., як свідчив напис на балці. 1 Перед тим, у 1567 р. церква отримала фудаційний акт від польського короля Сіґізмунда II Августа. Одночасно привілей на ґрунти надало місто. 2 До 1809 р. містечко було центром Тарногородського деканату Перемиської єпархії. У 1868 р. стару церкву продали з аукціону, а на її місці у 1868-1872 рр. збудовано муровану неокласицистичну споруду. 3 З 1875 р. – православна. Діяла весь міжвоєнний період і період другої світової війни. Зачинена щойно у 1947 р. після виселення українців під час акції “Вісла”. Та вже у 1948 р. – знову діюча православна парафіяльна церква. 4

Розташована на пагорбі в західній околиці містечка, недалеко від його центру. Мурована з цегли, тинькована класицистична споруда. До квадратової в плані нави прилягають рівноширокі, дещо нижчі об’єми прямокутних коротких вівтаря та бічних рамен і витягненого прямокутного бабинця. До бабинця з заходу прилягає рівноширокий з ним присінок. При вівтарі по обох боках розташовані невеликі прямокутні ризниці. Вищий об’єм нави накритий пірамідальним дахом, увінчаним восьмибічним ліхтарем з цибулястою маківкою. Бічні рамена вкриті двосхилими дахами, гребені яких сягають карнизу стін нави, і утворюють на причілках трикутні фронтони. Над присінком здіймається два яруси вежі-дзвіниці – нижній квадратовий в плані, а верхній – восьмибічний. Вкрита дзвіниця низьким восьмибічним наметом, увінчаним ліхтарем з цибулястою маківкою. Стіни церкви тиньковані, прикрашені пілястрами і завершені профільованим карнизом. Великі прямокутні, з півциркульним завершенням, віконні прорізи мають профільовані обрамування.

1. Историко-статистическое описание церкви и прихода в посаде Тарногород. // ХВЕВ, 1892. № 16, С. 294-296; 1892. № 13. – С. 238-239.

2. АРР, ABGKP, sygn. 54, а. 16.

3. Историко-статистическое описание церкви и прихода в посаде Тарногород. // ХВЕВ, 1892. № 16, С. 294-296; 1892. № 13. – С. 238-239.

4. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар. 1989. – Сянок. – С. 128-131.