Степок с (Таращанська ТГ)

Перша згадка: 18 ст. [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

696 жителів. Село при ручаї Кислівка, недалеко від впадіння її в ріку Рось. Могили Шпильові, висотою до 25 сажень “при малой окружности”. Поблизу Степка в урочищі Колісниках, а також у валу (8 саж. висотою і шириною), який проходить поблизу села (в 4-х верстах), часто викопують и виорюють із землі монети, цілі цеглини, череп’я і різні залізні речі – безсумнівні ознаки давнього поселення. В колодязі був знайдений мідний дзвін, пожертвуваний потім, як кажуть, в церкву містечка Насташки. Вал іде в східному напрямі до Канівського повіту і насипаний, за переказами, грецькими колоністами. Кажуть, що колишнє село Колісники було розорене татарами, а більша чатина його жителів забрана в неволю (“см. обозрение могил Ивана Фундуклея, с.56”). “Село окружено лесами и земли имеет немного песчаные, особенно по реке Роси, при которой лежит маленькая деревушка, называемая Сечь Росьская, имеющая только 70 лиц населения”. [Похилевич Л.И. Сказания о населённых местностях Киевской губернии. – К.: тип.КПЛ, 1864 г.].