Юшків Ріг с

Село Юшків Ріг

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Таращанський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Таращанський район

Перейменування: до 1924 р. звалось Юшків Ріг, в 1924 р. дано нову назву Петрівське [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

Постанова Верховної ради України від 19.05.2016 р. про перейменування села Петрівське Таращанського району на село Юшків Ріг .

Перша згадка: 1789 р. [Історія міст і сіл УРСР: Київська область. – К.: ГРУРЕ, 1971 р.].

Юшків Ріг (тепер с.Петрівське)

Село при верхів’ї ручая Нурець, що впадає в річечку Цецилію. Раніше село належало до Таращанського староства. В 2 пол. 18 ст. ним володів підкоморій Микола Пясецький, який втопився під час однієї з конфедератських сутичок при переправі через річку на коні. Після смерті його дружини в 1794 р. це село і В. Вовнянка якийсь час було казенним. Потім Павло 1 подарував їх колишнього цивільному губернатору Милашевичу, а той продав барону Оггеру. На 1864 р. село належало Браницьким. Церква Св.Михаїла, дерев. 5 кл., побудована Лясковським 1778 р. – зруйнована в 1930-х. [Похилевич Л.И. Сказания о населённых местностях Киевской губернии. – К.: тип.КПЛ, 1864 г.].

В “Памятной книжке” (адрес-календар Київської губернії) за 1894 р., стор. 31, згадується Юшковсько-Рогівская волость Таращанського повіту.

Романюк В.В. . – “Археологічні дослідження в Україні в 1994-1996 роках”, К., 2000 р., с. 136 – 137.