Успенський собор, збудований за проектом архітектора О.Горностаєва у панівному на той час російсько-візантійському стилі, є центральною спорудою нижньої частини монастиря. Собор – хрещато-баневий, тринавовий, з західним притвором і трьома вівтарними апсидами, увінчаний п’ятьма банями з наметовими верхами й маківками. Восьмерик центральної бані – світловий, решта – глухі. Фасади пучками колон розчленовано на три прясла, кожне з яких увінчується кілеподібною закомарою. Центральне прясло має перспективний портал і вікно-розетку, бічні – аркові вікна витягнутих пропорцій. Стіни декоровано аркатурою, смугою ширинок та іншими елементами з арсеналу форм історизму 2-ї половини XIX ст. В інтер’єрі у пандативах і центральному восьмерику частково збереглися поліхромні олійні малювання.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 102.