2010 р. Свірзький замок віддадуть в оренду бізнесмену. Музейники обурені

Дата: 09.10.2010

Легендарний Свірзький замок на Львівщині (той самий, який був Бетюнським монастирем, де отруїли Констанцію у фільмі про «Трьох мушкетерів») віддадуть в оренду на 50 років у приватні руки. Знаменитий маєток XVI століття з кількома десятками кімнат за законом залишиться в держвласності, а власник зобов’язується його відремонтувати. Бізнесмен, який обрав собі замок, нібито готовий вкласти в нього близько $ 100 млн, повідомляє «Сегодня».

Магнат їздив оглядати «хороми», і Новий рік хоче відсвяткувати вже в замку. Кажуть, він нетутешній, але основний свій бізнес веде на Львівщині.

На відміну від багатьох побратимів, Свірзький замок не схожий на руїну. У ньому хотіли зробити будинок відпочинку для Спілки архітекторів, але грошей на реставрацію не вистачило. Навколо палацу точились різні чутки – аж до того, що він сподобався вищим чиновникам з Кабміну.

Директор Львівської галереї мистецтв, опікун замків Борис Возницький не задоволений, що графський маєток у Свіржі віддадуть: «Цей замок порівняно в хорошому стані, хоч там і потрібен капремонт, з величезною територією і озерцем навколо, його просто хочуть привласнити. Треба віддавати інвесторам напівзруйновані замки».

Влада впевнена, що краще віддати старовинний маєток бізнесмену і врятувати від розрухи, ніж він буде залишатися нічийним. У держави грошей на ремонт хронічно не вистачає (на рік для порятунку всіх замків Львівщини виділяють лише близько 15 млн грн). Нові власники зобов’язані, крім самих замків, полагодити дороги до них і створити інфраструктуру. Інакше з інвестором розірвуть договір.

Раніше на Львівщині бізнесменам віддали два замки – у Старому Роздолі і в Тартакові. «Старороздольський купили за безцінь 15 років тому, за 460 тис. грн, а цінних речей вивезли на мільйони доларів. Замок ніхто і не думає рятувати, він валиться», – нарікає Возницький. Поки не почали лагодити і палац у Тартакові, пережив дві пожежі. Тут треба міняти дах, зміцнювати фундамент, ставити вікна-двері.

Волинський підприємець Ігор Новосад, який взяв у оренду замок кілька місяців тому, обіцяє взятися за ремонт з березня наступного року (першочерговий ремонт оцінив у $ 3 млн). На думку начальника львівського товариства охорони пам’яток Андрія Салюка, замки можна віддавати підприємцям, тільки якщо вони їх дійсно відремонтують і пообіцяють водити туди екскурсії: «У Європі власники палаців періодично пускають відвідувачів в частину кімнат, з яких роблять музей».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»