2007 р. Борис Возницький про «ліві» гроші, Львівську ОДА, задобрювання замками

Дата: 14.03.2007

На думку Бориса Возницького, передавання у концесію Свірзького замку суперечить чинному законодавству з охорони історичного середовища. Про це 81-річний Герой України і директор Львівської галереї мистецтв заявив учора в палаці Потоцьких, – повідомив сьогодні, 14 березня, кореспондент Західної інформаційної корпорації.

Наміри керівників області передати Свірзький замок у концесію примусили Бориса Бозницького забути про етикет і не надто добирати вирази на адресу як обласної адміністрації, так і присутнього на конференції Василя Іванівського, начальника управління охорони культурної спадщини ЛОДА, яке є балансоутримувачем цього об’єкта.

Зокрема, Борис Возницький заявив: «У січні 2004 затверджено перелік пам’яток, які не підлягають продажу. Там є Свірж. Згідно із Законом 2000 р. національна культурна спадщина може перебувати у державній, комунальній і приватній власності. Все: тільки три варіанти! Жодної концесії там не записано. Це все вигадки нашої адміністрації! Їм залежить на тому, щоб когось задобрити тим замком!».

«За нашими законами замок можна продати, навіть іноземцям. Але Свірж входить до списку того, що не продається! А охотників на той замок багато. Вони вже мають усе: дачі, ліси, ще їм замків не вистачає! Там два прекрасні ставки – ласий об’єкт для приватного використання. От тільки не знали, як забрати, – то вигадали концесію!» – обурювався Борис Возницький.

«За законом від 2005 року у концесію можна передавати підприємства з надання послуг водопостачання, теплопостачання, газопостачання, електропостачання, міського транспорту, будівництва й експлуатації доріг, будівництва житла і його експлуатації, портів, аеропортів, вантажних та пасажирських переревезень, утилізації відходів тощо.

А пам’ятки сюди підходять тільки до пункту використання об’єктів соціально-культурного призначення. Але за винятком тих, що розташовані в рекреаційній зоні», вважає Борис Возницький, наполягаючи на тому, що існує рішення Уряду передати 22,3 га рекреаційної зони довкола Свірзького замку Національній спілці архітекторів України.

«Недавно Президент зібрав 22 Героїв України, і ми мали довгу розмову. Чотири години говорили. То сліпий Юра Шухевич сказав: знищення церков і продаж замків – геноцид культури. І це так, за останні 15 років на Львівщині спалено й розібрано 30 старовинних дерев’яних церков. Куди, питається дивиться відділ охорони пам’яток? Від підпорядкований обласній адміністрації.

А нема у Львові Державної служби охорони культурної спадщини, яка б не слухала голову обласної адміністрації, і не вигадувала концесій, а штрафувала порушників. Такий орган мав бути створений згідно із Законом від 200 р. Якщо віддамо замок в концесію на 50 років, то туди ніхто вже не зайде. Львівська облдержадміністрація вирішила виступити проти Президента.

Коли був Янукович, йому підсунули, щоб він зробив усупереч Президенту. Що то за концесія на 50 років за ліві гроші?! Цього не можна робити, треба виходити із самообороною!» – закликав Борис Возницький, надавши проблемі політичного забарвлення.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»