Замок

Замок розташований на захищеній ділянці мальовничої північно-східної околиці села. Схили пагорба круто обриваються на схід, північ і захід; з заходу біля його підніжжя розкинувся великий став; у давнину пагорб оточували болота. З південного боку замок захищається широким і глибоким ровом.

Перші згадки про мурований замок належать до XV ст., але від первісних споруд залишилися лише фрагменти мурів. Відомо, що замок перебудовувався у 1560 р. Сучасні замкові споруди походять з 16 – 17 ст., останню дату пов’язують з іменем військового інженера та архітектора П.Гродзицького. Під час Першої світової війни замок був дуже пошкоджений, у 1920 р. його реставрували.

Замкові будівлі групуються по периметру двох трапецієподібних у плані дворів: більшого – парадного, оточеного житловими корпусами, та вужчого – господарського, який має окремий в’їзд і розміщений відповідно до рельєфу нижче від першого.

Розпланувально-просторова структура парадної частини замку характерна для ренесансних замків України. Особливу увагу приділено захисту та архітектурному оздобленню південного фронту замкової забудови. Його фланкують дві триярусні, квадратні в плані наріжні оборонні башти, а в центрі і знаходиться квадратна в плані в’їзна башта, до якої через рів веде довгий дерев’яний міст, у давнину – звідний. Четверта башта підноситься над північно-західним рогом житлового корпусу, а п’ята підсилює центр західного господарського корпусу.

Перед північним житловим корпусом (з двору -одноповерховим, ззовні – двоповерховим) влаштовано широку терасу, до якої ведуть кам’яні сходи. Вікна житлових корпусів, двері та портали в’їзної брами оздоблені білокам’яними різьбленими ренесансними обрамленнями. Над вікном 2-го ярусу зовнішнього фасаду південно-західної наріжної башти, вміщено химерне зображення грифона, вирізьблене з каменю-вапняку.

Замок у Свіржі належить до найяскравіших ренесансних оборонних споруд, створених на Львівщині у XVI-XVII ст.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 176.