1967 р. Історія українського мистецтва

Викінченим типом церкви-твердині є Покровська церква в Сутківцях. Вона має вигляд хрещатого в плані храму, до великого прямокутного головного приміщення якого з чотирьох боків прилягають поставлені навхрест могутні півкруглі башти. Церква має два яруси. В нижньому ярусі розміщено бійниці підошовного бою, а у верхньому – бійниці середнього і верхнього бою у вигляді машикулів. Перший ярус перекрито в прямокутній частині системою хрещатих склепінь, що спираються в центрі приміщення на стовп. В півкруглій частині склепіння готичні, зірчасті. Верхній ярус має дерев’яні перекриття.

Зовні, на рівні склепінчастих перекрить, фасади храму розчленовано великим піввалом. Над входом до церкви та на рогах центрального приміщення влаштовано невеликі виступи – ліхтарики з машикулями. Машикулі у вигляді суцільного фриза оперізують усю будівлю. Вони спираються на різьблені кронштейни. Маленькі отвори бійниць ще більше підкреслюють міць і неприступність споруди, надаючи їй, при порівняно невеликих розмірах, надзвичайної монументальності.

Інтер’єр церкви відзначається меншою цільністю. В його архітектурі ніби поєднуються дві тенденції – сувора простота оборонної архітектури та інтимність маленьких парафіяльних храмів. Зірчасті нервюрні склепіння, круглі невеликі вікна та настінний живопис, пізніше затинькований, надають інтер’єрові затишності, в той час як кремезний центральний стовп, який несе склепіння, підкреслює суворість і оборонний характер будівлі.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 47.