2009 р. Нечудотворне зникнення

Алла Федорина

Дата: 28.03.2009

Чудотворна Корсунська ікона Божої Матері зникла із Сумського кафедрального Спасо-Преображенського собору вночі. Вранці пропажу православної святині помітив староста і повідомив міліцію. Поки розглядається питання про порушення кримінальної справи, фотокопії реліквії вже розіслані у всі міста України: правоохоронці хочуть відвернути спробу вивезти ікону за межі держави. Міліція звернулася до колекціонерів, знавців історії та загалом до всіх громадян із проханням повідомляти будь-яку інформацію про викрадену цінність.

Чудотворна ікона, як свідчать перекази, у середині XVIII століття належала селянській родині, яка мешкала поблизу села Шпилівка, неподалік родинного маєтку Кондратьєвих. Нагадаємо, що козацького полковника Герасима Кондратьєва вважають засновником міста Суми. Потім ікону перевезли у саму Шпилівку – в Покровську церкву. Тоді й відбулося диво: лик зцілив сліпонароджену дівчинку. Звідси ще одна назва ікони – Шпилівська. Опис тих років свідчив: написана ікона дуже «іскусно» на білому залізі, образ прикрашено срібною ризою з дорогоцінним камінням.

З 1859 року ікону щорічно хресною ходою приносили до Спасо-Преображенського собору. Після 1917 року вона знайшла постійне місце у цьому храмі Московського патріархату. Цінною є не лише ікона, а й її срібний оклад, занесений до державного реєстру як пам’ятник історії та культури.

Джерело: “Україна молода”